2020-10-30 07:49:42• hírek • Bede Emőke

Vigyázzunk a zsebesekkel

Annak ellenére, hogy jelenleg ajánlott egymástól kb. 2 méteres távolságot tartani, sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a szabályt sajnos nem tudjuk betartani. Gondoljunk csak azokra a helyi vagy helyközi buszjáratokra, amelyek a csúcsidőszakban dugig vannak, még az álló utasok is csak nehézkesen férnek el. Egy-egy ilyen járat valódi kincsesbánya lehet a zsebmetszőknek, épp ezért a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség mindenkit fokozott elővigyázatosságra int.

Mint írják, a zsebtolvajok az éj leple alatt előszeretettel portyáznak a vasútállomásokon és vonatokon, nappal azonban a buszokon, az üzletekben és a piacokon „gyűjtögetnek”, előnyben részesítve azokat a csúcsidőket, amikor az emberek épp munkába mennek vagy már onnan jönnek, ilyenkor ugyanis mindenki siet és figyelmetlenebb, mint általában. Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az ilyen jellegű lopások esélyét, a rendőrség több tanácsot is megfogalmazott az utazók számára:

  • az autóbuszra vagy vonatra való várakozás közben mindig legyen éber, figyeljen az ön körül állókra,
  • kerülje a tömegközlekedési eszközökön való olvasást, ugyanis ha az olvasmány nagyon leköti a figyelmét, ezt kihasználva a zsebtolvaj könnyen kifoszthatja zsebeit,
  • amennyiben gyanús alakok ülnek le ön mellé, próbáljon átülni máshova,
  • táskájára és csomagjaira fokozott figyelemmel ügyeljen az utazás teljes ideje alatt,
  • fel- és leszállásnál a hátsó zsebek szinte védtelenek a tolvajok ellen, ezért oda ne tegyen értékeket,
  • ha a késő esti órákban utazik, amikor már alig-alig van utas a járművön, próbáljon elöl, a sofőr közelében helyet foglalni, vagy egy olyan személy közelében, aki megbízhatónak tűnik.

Vásárlásnál is érdemes nagy figyelmet fordítani az értékeinkre. A rendőrség azt javasolja, hogy táskánkat vagy pénztárcánkat soha ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókosárban, a pénztárnál való sorbanálláskor pedig ne nyomakodjunk, hiszen a tisztes távolságtartás nem csak a vírus, de a zsebtolvaj helyzetét is megnehezíti. Lehetőség szerint a pénztárcát ne ruházatunk külső, gombbal vagy cipzárral nem rendelkező zsebeiben hordjuk, és soha ne „villogjunk” azzal, ha történetesen sok pénz van nálunk, hiszen egy-egy pénzköteg olyanok figyelmét is felkeltheti, akik szándékai megkérdőjelezhetőek. Végül, de nem utolsósorban a rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy nem ajánlott személyes iratainkat és a pénzünket egy helyen tartani. Noha elsőre ez a tanács furcsának hathat, viszont már csak azért is érdemes lehet megfontolni, mert ha például a pénztárcánknak lába kel, akkor csak az abban található összeget bukjuk, az okmányaink megmaradnak, és nem kell újabb és újabb köröket futnunk a hivatalokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: